Thursday, December 17, 2009

TUJUAN FOTOGRAFI MACRO & CLOSE UP

Sambung sikit lagi utk petang ini...

pertama sekali kita kena tahu apa yg kita mahukan dari foto-foto makro nih...
maksud kawan ialah tujuan kita shot tu penting...
bagi kawan tujuan utamanya ialah utk melihat kebesaran ALLAH swt yg maha mencipta...

selain dari itu, bila ada tujuan... kita akan ada fokus, perancangan dan gambaran (visualisation) tentang foto yg kita ingin hasilkan....
dan apabila orang melihat gambar kita... mereka pun akan "merasai" tujuan kita tersebut...
barulah foto tu "berkomunikasi" dgn khayalak yg melihat dan mengamati foto tersebut...

Ok... antara tujuan kita shot macro ialah utk dapatkan foto ID (pengenalan kpd subjek)...
contohnya shot semut... nok kenal sifat-sifat rupa paras semut tu... warna dia... rupa dia... bulu-bulu dia...
dari kepala, toreks sampailaa ke abdomen dia...
semut bangsa apa... suku mana... berpuak ker... jantan ker... betina ker... muda ker... tua ker...
suka jalan sekor-sekor ker... atau suka jalan ramai-ramai... habitat dia macamana...
jadi atas tujuan ID ini sahaja pun macam-macam shot dan angle yg kita boleh dapatkan...
jadi apabila org nengok foto macro kita tu... orang akan kenal dan lebih mengenali akan semut tersebut...

# Velvet Ant
Image

# Honey Ant
Image

.
tujuan berikutnya... kita shot utk merakamkan aksi-aksi subjek (action shot)...
contohnya.. aksi semut makan... mengangkat mangsa (makanan) mereka... atau aksi mereka mempertahankan diri... aksi penyamaran...
aksi mereka buat rumah dan macam lagi...
foto-foto aksi nih lebih mencabar lagi... banyak homework kena buat..
kena tahu habitat subjek yg kita nak rakamkan aksinya tu... kena tahu waktu bila dia cari makan... waktu bila dia mengawan dan sebagainya..
dgn kata lain makin lama kita shot macro nih... pengetahuan kita tentang subjek juga akan bertambah... insyallah..

rakaman aksi-aksi subjek akan memberikan seribu satu macam cerita pada foto-foto macro kita...

# Kerjasama..

Image

# Komunikasi..

Image

# makan..

Image

# masyarakat semut dalam "rumah" mereka

Image

.
Antara lain... tujuan shot makro adalah utk membuat perbandingan...
perbandingan dari segi saiz, warna, sifat dan sebagainya...
contohnya.. foto semut dishot sekali dgn bunga... maka khalayak yg memerhati foto tersebut akan memahami keadaan saiz semut tersebut berbanding dgn bunga..

# semut kecil atas bunga hutan..

Image

# semut madu di atas putik mengkudu

Image

# semut atas putik limau purut..

Image

# semut dan parasit di atas bunga senduduk..

Image

.
dan ada banyak lagi tujuan kita bermakro...
ianya juga boleh diaplikasikan dalam merakamkan pelbagai acara dan majlis...
umpamanya majlis penikahan.. kita boleh shot cincin pernikahan dan dapat menzahirkan keindahan ukiran pd cincin atau menimbulkan kegermelapan cincin bertatah intan yg disarung ke jari pengantin.. kawan rasa yg ini wedding photographer lebih faham...

Makro dan close up juga boleh di gunakan utk "product shot" atau lebih dikenali dgn still life... ini adalah utk tujuan hobi ataupun komersial...

nanti kawan sambung lagi insyallah...

2 comments:

HazmiCheManCheHassan said...

kawan setuju....

Haji Mohd Ismani Haji Ismail said...

Baru nak buat 'homework' ni sahabat.. belum terlambat kan sahabat? hehehe