Monday, December 28, 2009

PENGCAHAYAAN (Macro/Close up)

sambungan...

2- Pengcahayaan...

Pengcahayaan adalah teramat penting dalam shot macro ni...
ini adalah kerana kita menggunakan nilai F yg besor dan shutter speed yg tinggi utk "freeze"kan pergerakan subjek...
jadi cahaya alam (natural light) biasanya tidak mencukupi... flash adalah amat penting...

tetapi kalau kita flash direct... cahaya akan jadi harsh... shadow jadi keras... maka penggunaan diffuser juga menjadi penting...

paling baik kita menggunakan dedicated macro flash... ada yg ring flash... ada juga yg twin flash..
kalau Nikon ada R1C1... kalau Canon ada Macro Twin Lite MT-24EX Flash..
kalau tak ada.. kita boleh menggunakan flash biasa dgn DIY diffuser...

Kawan sendiri menggunakan bouncer card dgn tracing paper diklipkan pada kad utk menjadi diffuser... boleh lihat gambornya di SINI...
hampir semua gambor-gambor macro yg kawan shot menggunakan DIY diffuser drpd. tracing paper..
contoh gambor-gambor macro kawan boleh lihat kat SINI dan juga DI SINI...

Sahabat-sahabat juga boleh mendapat maklumat tambahan berkenaan pengcahayaan di SINI...
kat tutorial yg ditulis oleh saudara Emran tu pun ada diceritakan dgn detail tentang DIY diffuser dan matlumatnya amat membantu dan memudahkan sahabat-sahabat membuat latihan nanti... insyallah..

Kita juga boleh menggunakan CLS (kelebihan utk pengguna Nikon) dan juga remote flash bagi pengguna brand lain..

Ini adalah contoh gambar menggunakan CLS... (klik utk image besor)

# Mentadak

Posted Image

# Semut | Spider | Teratai

Posted Image Posted Image Posted Image

Berkenaan setting utk flash..
biasanya atau ghalibnya kawan menggunakan Manual setting baik pada body dan juga pada flash...

Kalau guna D70s.. kawan set 1/2 kat body dan 1/2 dekat flash...
namun ianya bergantung kpd first shot... sebab suasana pengcahayaan dilokasi mempengaruhi setting flash...

kalau guna D40... kat body set manual ajer... dan tak leh nak adjust aper dah... sebab entry level...
cuma kawan adjust setting kat flash ajer... dan biasanya 1/2...

lepas shot yg pertama... kalau cahaya tu harsh... maka kawan akan turunkan kador dia kpd 1/4 dan yg secukup rasa.. :D
kalau kita dah biasa shot macro.. insyallah... tengok keadaan pengcahayaan dilokasi outing, kita dah boleh agak setting macamana yg sesuai...
begitu juga kalau cahaya tak cukup... naikkan ratio dia... kengkadang ada juga sampai 1/1...

disamping itu kita boleh adjust juga zoom kat flash tu... biasanya kawan guna 50 mm dan kengkadang sampai 90 mm...
walaupun subjek tu dekat.. tapi sebab kita bounce pada card dan ditapis oleh DIY diffuser maka manual setting sangat membantu...

perlu hati-hati dgn pengcahayaan, kerana sesetengah subjek kulitnya BERKILAT.... maka gambor jadi tak comey kalau cahaya keterlaluan...
namun latihan berterusan akan memberikan kita kefahaman tentang setting flash ni... insyallah..

nanti kawan sambung lagi insyallah...

1 comment:

Haji Mohd Ismani Haji Ismail said...

Kena 'hands on' la jawapnya kan Doc...